Dobrá káva v kanceláři – prozradíme, jak na to

Máte v kanceláři špičkový kávovar, vybrali jste si kvalitní zrnkovou kávu, a přesto vás její výsledná chuť přivádí spíše do rozpaků? Nedaří se vám dosáhnout stejné kvality, jaká vám učarovala během ochutnávky? Čím to může být? Pojďme tuto záhadu společně vyřešit. Máme pro vás několik jednoduchých pravidel, která pomohou vrátit do každého šálku chuť i aroma.

Pozor na vzduch a světlo

Aby si káva uchovala vůni a chuť, měla by se skladovat v temnu a v suchu. Zrnům nesvědčí vzduch ani světlo, a už vůbec ne přímé slunce. Chcete-li uchovávat kávu jinak než v dobře uzavřeném originálním sáčku, sáhněte raději po skleněných dózách. Ty čiré uložte do skříňky, aby nebyly na světle, nádobky z temného skla schovávat nemusíte. Plechový dózám, byť sebekrásnějším, se vyhněte úplně. Protože káva snadno absorbuje pachy, byla by cítit kovem a získala by také nepříjemnou kovovou pachuť.

Hlavně v suchu

Kam s ní? Odpověď většiny zákazníků zní: „Aby byla co nejvíc po ruce!“ Uchovávat kávu ve skříňce hned vedle hrnečků je samo o sobě dobrý nápad, ovšem jen v případě, že pod ní nemáte rychlovarnou konvici. Důvodem je pára stoupající přímo na skříňku, kde se sráží. Vlhko je dalším nepřítelem skladovaných kávových zrn. A nejen jich – vaše následná snaha o dokonalou chuť vezme za své. Káva si totiž žádá sucho a pokojovou teplotu.

Chladit, či nechladit...

Baristé se neustále přou o to, zda káva patří do chladničky, nebo ne. My se přikláníme ke druhé variantě. V chladničce se vlhkosti prostě nevyhnete a kde je vlhko, tam káva nepatří. Vsaďte tedy na jistotu a svěřte své kávové zásoby suchému místu a pokojové teplotě.

Kávovar jako ze škatulky

Říká se, že „čistota je půl zdraví“. V souvislosti s kávou bychom k tomu směle doplnili: „čistota je půl chuti“. Týká se jak kávovaru, tak i zásobníku na kávová zrna a často opomíjené nádržky na vodu. Vyberte si takového dodavatele, který se postará o pravidelnou týdenní údržbu kávovaru. Spolu s receptem na správnou přípravu kávy by vám měl předat i jednoduché zásady pro čistý kávovar. Také milujete nadýchanou mléčnou pěnu a s ní spojené kávové speciality, jako je cappuccino nebo caffè latte? A víte, že jakmile zapojíte do hry mléko, bude potřeba přiložit ruku k dílu?! Není to nic složitého. Stačí několik drobných úkonů a zvládnete hygienu na jedničku.

Dáváte přednost názorné ukázce od zkušeného baristy? A co ji rovnou spojit s ochutnávkou čerstvé kávy?! Dejte nám vědět a přijedeme za vámi až do kanceláře!