Světle pražená delikatesa

Pražení je pro kávu důležitým mezníkem na cestě do vašeho šálku. Díky tomuto procesu se ze zrnek uvolní všechno, co na tomto nápoji milujeme. Je tedy na čase, abychom se u pražení zastavili a odhalili tajemství naší světle pražené kávy, na kterou zákazníci nedají dopustit.

Pražení je když...

Z předchozích článků víme, že opravdový požitek vám zaručí jedině čerstvě pražená káva. Dnes se společně podíváme, co se děje za zdmi pražírny. Nejdříve jsou zrnka zelená a teprve působením vysokých teplot (zhruba 200–250°C) v nich začne karamelizovat cukr, a tak získávají svoji typickou hnědou barvu. Ta závisí na délce pražení – čím delší, tím je káva tmavší. Kromě odstínu se liší také chutí a vůní.

Raz, dva, tři

Pro lepší orientaci baristé rozlišují tři základní způsoby pražení:

  • světlé – ocení milovníci jemné kyselejší chuti (nejvíc jich najdeme ve Skandinávii),
  • střední – pro výraznější plnou chuť (jak ji máme rádi ve střední Evropě),
  • tmavé – vyhovuje zastáncům silné nahořklé chuti (ti pochází hlavně z jihu našeho kontinentu).

Jako popcorn

Věděli jste, že kávové zrnko při pražení puká, stejně jako to kukuřičné při výrobě popcornu? U kávy však dochází ke dvěma puknutím (tzv. crackům), díky kterým získává chuť. Při světlém pražení se proces ukončí už po prvním cracku. Zrnka jsou spíše tvrdší a mají lehkou jemnou chuť. Zbylé dva způsoby pražení nechávají kávu puknout dvakrát s tím rozdílem, že tmavé italské pražení je delší a končí těsně před tím, než by došlo k pálení. Dvakrát pražená zrnka nejsou tak tvrdá, snadněji se melou a mezi jejich přednosti patří také silnější chuť i aroma.

Světlá střední cesta

Během několikaleté spolupráce s naší pražírnou jsme došli ke středně světlému pražení. Zrnka necháváme puknout dvakrát a těsně poté je z pražičky vyndáme. Tím si zachovají příjemnou vyváženou chuť. Naše káva tedy není ani nakyslá, jako je tomu u typicky světlých káv, ani příliš hořká, jakou preferují jižané. Troufáme si tvrdit, že se nám podařilo spojit ty největší přednosti velmi světlého a středního pražení. – Spokojenost našich současných klientů je toho důkazem.

Chtěli byste naši kávovou specialitu ochutnat? Napište si o vzorek zdarma